U ponedjeljak, 26. 5. 2025. učenici 5. B razreda sa svojom razrednicom Zrinkom Šamec posjetili su poznatu zagrebačku tvornicu Kraš, jednu od najstarijih i najpoznatijih slastičarskih tvornica u Hrvatskoj. To zanimljivo i edukativno putovanje bilo je prava poslastica za sve ljubitelje čokolade, a učenici su s oduševljenjem upijali sve informacije o procesu proizvodnje najdraže im slastice.
Posjet je počeo srdačnim dočekom djelatnika Kraša koji su nas upoznali s bogatom poviješću tvornice, tradicijom dugom više od stoljeća i vrijednostima koje njeguju u svakodnevnome radu. Učenici su doznali kako su nastali neki od najpoznatijih Kraševih proizvoda kao što su Bajadera, Dorina i čokoladice Životinjsko carstvo.
Najuzbudljiviji dio bio je obilazak pogona za proizvodnju čokolade. Uz stručnoga vodiča učenici su mogli vidjeti kako sirovine poput kakaa i šećera postaju ukusna čokolada od prve faze topljenja, preko oblikovanja pa sve do pakiranja. Svi su s velikim zanimanjem promatrali strojeve koji rade gotovo poput čarolije, a nije nedostajalo ni znatiželjnih pitanja na koja su djelatnici rado odgovarali.
Na kraju obilaska učenici su imali priliku kušati netom proizvedenu čokoladicu Životinjsko carstvo i Dorina napolitanka, a osmijesi na njihovim licima govorili su više od riječi. Osim slatkih trenutaka, taj je posjet bio i poučan. Učenici su proširili svoje znanje o prehrambenoj industriji, timskome radu i važnosti higijene i sigurnosti u proizvodnji hrane.
Puni dojmova, vratili su se u školu obogaćeni novim iskustvom koje će još dugo pamtiti. Posjet tvornici Kraš bio je savršen spoj zabave, učenja i slatkih užitaka. (foto)
Kako im je bilo i što su sve naučili, pogledajte na slikama i pročitajte nekoliko dječjih komentara!
Anika Validžić
„U Krašu sam naučila kako se radi čokolada te otkud dolaze potrebne namirnice za pripremu čokolade. Bilo je odlično kad smo dobili punu vrećicu slatkiša i kad smo kušali friško izrađene čokolade. Doznali smo kako teče proces pripreme i prolazili vrlo vruće i hladne prostorije. Bilo je kratko, ali slatko!“
Zoe Travinić-Mrzljak
„S razrednicom sam išla u Kraš. Zapamtila sam da se čokolada pravi od kakaovca. Išli smo u središte tvornice gdje se čokolada proizvodi i probala sam najsvježije izrađenu čokoladu. Naučili smo kako otvoriti sva svoja osjetila za probavanje čokolade. Bilo je odlično i nadam se da ću se vratiti!“
Borna Čuček
„Tvornica Kraš baš je velika i lijepa. Bio je dobro jer smo jeli mnogo čokolade. Strojeva je bilo mnogo i bili su golemi, a prolaskom kroz prostoriju širio se fini miris čokolade. Na kraju sam bio jako sretan što sam bio tamo!“
Ivona Pranjić
„U Krašu mi je bilo jako zanimljivo. Gospođe koje ondje rade lijepo su nas ugostile. Tvornica je velika i sastoji se od triju dijelova: dijela je za proizvodnju čokolade, dijela za kekse, a u trećemu se dijelu proizvode bomboni. Kušali smo friško napravljenu čokoladu koja je bila preukusna. U jednoj je prostoriji bilo jako vruće, a u drugoj dosta hladnije. U toj hladnijoj prostoriji bilo mi je bolje jer smo kušali čokolade. Bilo mi je zabavno i sigurno ću to dugo pamtiti!“
Borna Baričević
„Bilo mi je jako zanimljivo u Krašu. Doznao sam mnogo informacija o povijesti čokolade i Krašu, kako se izrađuje i pakira čokolada. Nosili smo zaštitnu kapicu radi higijene. Darovali su nam slatkiše i naučili nas kako pravilno probati čokoladu. Svi su bili dragi i ovaj bih događaj preporučio svim ljubiteljima slastica!“
Toma Šego
„U tvornici Kraš pokazali su nam zanimljivu prezentaciju o čokoladi. Nakon toga smo išli u dio tvornice gdje se proizvodi čokolada. Imala je jako dobar miris i okus. Bilo je zabavno.“
Luka Bagić
„Gospođe Silvija i Ivona pričale su nam o povijesti kakaovca i čokolade. Bio sam fasciniran tvornicom Kraš. Jako dobar put i vrijedi ponoviti!“
Katarina Hren
„Kad sam ulazila u Kraš, sve je mirisalo po toploj čokoladi, što me podsjetilo na Božić!
Ljudi su ondje bili dragi i brižni.“
Lorena Bakran
„Naučila sam kako se pravi čokolada i koliko su važni radnici u tvornici. Nakon prezentacije navukli smo kapice da bismo zaštitili prostoriju u kojoj se proizvodi čokolada. Doznala sam da tvornica ima još dvije prostorije u kojima se proizvode keksi i bomboni, ali su trenutačno zatvorene za javnost. Vodičica Silvija donijela nam je mnogo čokolade za isprobavanje i, naravno, da su bile ukusne. To mi je putovanje bilo kratko, ali slatko!“
Laura Bukovec
„Doznala sam kako se konzumira čokolada. Vidjela sam kako se izrađuje čokolada Životinjsko carstvo i koliko mnogo radnika zapravo radi u pogonu. Mislim da je to dosta kompliciran posao.“
Sara Selimović
„Teta Ivona pričala nam je kako se radi kakao. Podijelila nam je čokoladice Životinjsko carstvo i pokazala kako se čokolada ispravno prvi put kuša. Bili smo u pogonu gdje se proizvode čokolade i ondje smo dobili najsvježije izrađenu čokoladu koja je bila jako ukusna. Dobili smo poklon-vrećicu sa slatkišima.“
Sara Skok
„Jako mi je zamirisalo po toploj tamnoj čokoladi pri ulasku u tvornicu. Osjećala sam se kao da sam došla u raj! Mogla sam osjetiti teksturu kakaa i bilo je cool gledati radnike kako rade. Najviše sam se veselila kad sam čula da ćemo dobiti čokolade i kikije.“
Evita Vaniš
„Svidjelo mi se što smo mogli vidjeti prostor u kojemu se izrađuje čokolada. Doznala sam da Kraš proizvodi 36 000 tona slatkiša i da to sve šalju u više od 40 država. Bila sam sretna kad smo mogli kušati čokoladu, a naučila sam i kako se pravilno prvi put ona konzumira. Zadovoljna sam kako su na naša pitanja znali odgovore. Na kraju su nam dali paket slatkiša.“